ΕΛΛΑΔΑ - ΚΥΠΡΟΣ  

ΣΥΓΚΛΙΣΕΙΣ 

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΟ                                                      ΕΛΛΑΣ - ΚΥΠΡΟΣ                                ΕΛΛΑΣ - ΚΥΠΡΟΣ -  ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

                                                                               ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ

Η Ελλάδα και η Κύπρος βρίσκονται αντιμέτωπες με τις διαχρονικές επεκτατικές βλέψεις της Τουρκίας, η οποία συνιστά την μεγαλύτερη πηγή κινδύνων για την εξωτερική πολιτική και ασφάλεια των δύο ελληνικών κρατών. Μετά την τουρκική εισβολή το 1974, η Τουρκία κατέχει παράνομα το βόρειο τμήμα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Στο Αιγαίο η Άγκυρα αποφεύγει την οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας  με την Ελλάδα, αμφισβητεί την έκταση του ελληνικού εναέριου χώρου και το ελληνικό FIR ενώ έχει θέσει casus belli σε περίπτωση που η Ελλάδα επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 ναυτικά μίλια. Επιπλέον οι Τούρκοι προβαίνουν σε ενέργειες αμφισβήτησης της κυριαρχίας σε διάφορες ελληνικές βραχονησίδες ενώ τα τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη παραβιάζουν συστηματικά τον ελληνικό εναέριο χώρο διατηρώντας πολεμικό κλίμα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Τα τελευταία χρόνια με την ανεύρεση κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στις θαλάσσιες ζώνες της Κυπριακής Δημοκρατίας παρατηρείται μια συστηματική αμφισβήτηση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων σε αυτές τις ζώνες από την Τουρκία. Σκοπός της Τουρκίας είναι εμπλακεί στην εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων της Κυπριακής Δημοκρατίας για να καρπωθεί τα κέρδη που θα προκύψουν.


Η ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, το 2004, είναι αναμφίβολα η μεγαλύτερη επιτυχία του κυπριακού λαού, μετά την ίδρυση του ανεξάρτητου κυπριακού κράτους το 1960 και σηματοδοτεί, δικαιολογημένα, ένα κορυφαίο σταθμό στην Ιστορία της Κύπρου.

Όντας η ισχυρότερη ασπίδα του κυπριακού Ελληνισμού, στην μακραίωνη προσπάθεια για φυσική και εθνική επιβίωση στο πολύπαθο νησί της νοτιοανατολικής Μεσογείου, ένταξή της ως ισότιμου μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, από την 1η Μαΐου 2004, ενίσχυσε την Κυπριακή Δημοκρατία πολιτικά, οικονομικά και γεωστρατηγικά στον αγώνα εδραίωσης της θέσης και του ρόλου της, στην ευρύτερη περιοχή.

Ο καθοριστικότερος παράγοντας για την ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση ήταν η Ελλάδα και ειδικότερα η Βουλή των Ελλήνων, που έθεσε την ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας ως την απαραίτητη προϋπόθεση για την επικύρωση της διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και, άρα, την ένταξη και των υπολοίπων εννέα υποψηφίων χωρών. Και είναι αυτή η καθοριστική στάση της Βουλής των Ελλήνων, που διασφάλισε τελικά την ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας, βάζοντας φραγμό σε σκέψεις ξένων χωρών για αναβολή, με πρόσχημα την μη-λύση του Κυπριακού.




Η στρατηγική συνεργασία ανάμεσα στην Ελλάδα και την Κύπρο διανοίγει νέους ορίζοντες προώθησης των συμφερόντων των δύο κρατών στα κέντρα λήψης αποφάσεων μέσω της συνεργασία των διασπορών τους. Η Ελλάδα και η Κύπρος μπορούν να αξιοποιήσουν την κοινή δράση του Ελληνικού και κυπριακού απόδημου Ελληνισμού ( lobby)  για να προβάλουν και  να βελτιώσουν την εικόνα τους, προσελκύοντας επενδύσεις και κεφάλαια, που θα τις βοηθήσουν να ξεπεράσουν την οικονομική κρίση. Επίσης η συνεργασία αυτή θα ενισχύσει τις προσπάθειες πιο αποτελεσματικής προβολής του Κυπριακού προβλήματος ως πρόβλημα εισβολής και κατοχής και όχι απλά ως δικοινοτικό ζήτημα όπως θέλουν να το παρουσιάζουν οι Τούρκοι. 

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ

Το εκπαιδευτικό σύστημα της Κύπρου από την μικρότερη έως την υψηλότερη βαθμίδα μοιάζει με το αντίστοιχο της Ελλάδας. Διαφορά υπάρχει στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση γιατί στην Κύπρο λειτουργούν εκτός από τα κρατικά και οργανωμένα ιδιωτικά Πανεπιστήμια.

Κάθε ένα από τα δύο κράτη δίνει την δυνατότητα σε υποψήφιους φοιτητές του να σπουδάσουν σε ανώτατες σχολές του άλλου κράτους παραχωρώντας ένα αριθμό θέσεων. Έτσι πολλοί κύπριοι φοιτητές σπουδάζουν στην Ελλάδα και τα τελευταία χρόνια γίνεται και το αντίθετο, Ελλάδίτες φοιτητές να σπουδάζουν στα κρατικά πανεπιστήμια της Κύπρου.

ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ  ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ

Πραγματοποιείται με την κοινή συμμετοχή μέσων και προσωπικού  σε κοινές και εθνικές ασκήσεις, συνεργασία στον τομέα της κυβερνοάμυνας, ανταλλαγή επισκέψεων σε σχολές των Ενόπλων Δυνάμεων, επιτελικές συναντήσεις σε επίπεδο κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων, συνεκπαιδεύσεις δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων και τμημάτων έρευνας και διάσωσης, καθώς και συνεργασία σε επίπεδο Σχολών Εθνικής 'Άμυνας.

Με το κοινό Σχεδίου Δράσης εμβαθύνεται η στρατιωτική συνεργασία μεταξύ των Ενόπλων Δυνάμεων των δύο χωρών στο πλαίσιο του αμυντικού τους συντονισμού και ενισχύεται ο ρόλος Ελλάδος, Κύπρου  ως παραγόντων στήριξης της ειρήνης, της σταθερότητας, της ασφάλειας και της ευημερίας στην Ανατολική Μεσόγειο.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ  ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Τις Ελλάδα και Κύπρο τις συνδέει και τις ενώνει   η κοινή ιστορική, πολιτισμική, πολιτιστική και Θρησκευτική καταγωγή στα βάθη των αιώνων.

Οι δύο χώρες σήμερα διατηρούν και αναπτύσσουν δεσμούς  οι οποίοι βασίζονται στην κοινή καταγωγή και πολιτισμική ταυτότητα.

 Σημαντικές είναι οι πολιτιστικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών που χαρακτηρίζονται από τη συνεργασία σε θέματα πολιτισμού και από τη συχνή διεξαγωγή εκατέρωθεν καλλιτεχνικών εκδηλώσεων.

Η Ελλάδα και η Κύπρος διατηρούν σήμερα σταθερές οικονομικές σχέσεις, με την Ελλάδα να αποτελεί τον δεύτερο εξαγωγικό προορισμό των κυπριακών προϊόντων, αλλά και τον κύριο εξαγωγέα προς την κυπριακή αγορά.

Δημιουργήστε δωρεάν ιστοσελίδα! Αυτή η ιστοσελίδα δημιουργήθηκε με τη Webnode. Δημιουργήστε τη δική σας δωρεάν σήμερα! Ξεκινήστε