ΣΤΗ ΝΟΤΙΟ ΑΦΡΙΚΗ

Η Κυπριακή Δημοκρατία και η Δημοκρατία της Νότιας Αφρικής μοιράζονται μια ιστορία που χρονολογείται περισσότερο από έναν αιώνα μέσα από τις διάφορες μετακινήσεις Κυπρίων μεταναστών που άρχισαν να φτάνουν στα τέλη του 19ου αιώνα. Ένας από τους πρώτους τεκμηριωμένους Κύπριους μετανάστες που έφτασαν στη Νότια Αφρική άφησε το χωριό του Φίτι της Πάφου και έκανε το μακρύ ταξίδι για να φτάσει στη Νότια Αφρική το 1895. Ο κ. Κωνσταντίνος Φυτίδης καθιερώθηκε και γρήγορα αναδείχθηκε ως ένας από τους πρώτους ηγέτες της Κυπριακής Δημοκρατίας κοινότητα στη Νότια Αφρική. Παρέμεινε υποστηρικτής της νεοσύστατης κυπριακής κοινότητας και έγινε ο πρώτος πρόεδρος της Κυπριακής Αδελφότητας το 1934.

Από τότε έχουν περάσει σχεδόν 90  χρόνια και όλα αυτά τα χρόνια η Κυπριακή Αδελφότητα κατάφερε να συμβάλει σημαντικά στην εκπλήρωση των στόχων της και συνεχίζει να είναι ένα μέρος όπου όλοι οι Κύπριοι μπορούν να αισθάνονται λίγο πιο κοντά στο σπίτι τους. Κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, η Αδελφότητα οργάνωσε ένα έργο συγκέντρωσης κεφαλαίων για την υποστήριξη των Νοτιοαφρικανών θυμάτων του πολέμου και συγκέντρωσαν το σημαντικό ποσό των 2.500 αγγλικών λιρών και το έδωσαν στον Δήμαρχο του Γιοχάνεσμπουργκ. Η Αδελφότητα πρόσφερε επίσης πολύτιμη βοήθεια σε όσους Κύπριους και Έλληνες βρήκαν καταφύγιο στη Νότια Αφρική κατά τη διάρκεια του πολέμου. Με το πέρασμα των χρόνων διοργανώθηκαν πολλές κοινωνικές εκδηλώσεις και εκδηλώσεις και με τα χρήματα που συγκεντρώθηκαν ενισχύθηκαν πολλοί άνθρωποι και σημαντική συνεισφορά έγινε και για την ανέγερση εκκλησιών και σχολείων στις γύρω περιοχές.

Η Αδελφότητα έχει δικό της κτίριο το οποίο αγόρασε και είναι το κτίριο που ήταν η κατοικία του Σάχη της Περσίας κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Το 1955 η Αδελφότητα έπαιξε σημαντικό ρόλο στον αγώνα για την απελευθέρωση της Κύπρου από τη βρετανική κυριαρχία ενώ το 1974 η οργανωμένη κυπριακή κοινότητα της Νότιας Αφρικής πρόσφερε ουσιαστική οικονομική υποστήριξη στα θύματα της τουρκικής εισβολής στο νησί. Στηρίστηκαν περίπου 970 ορφανά και χτίστηκε το Δημοτικό Σχολείο Στροβόλου χάρη και στη σημαντική συνεισφορά της Αδελφότητας.

Δημιουργήστε δωρεάν ιστοσελίδα! Αυτή η ιστοσελίδα δημιουργήθηκε με τη Webnode. Δημιουργήστε τη δική σας δωρεάν σήμερα! Ξεκινήστε