ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΜΝΗΜΕΙΑ

ΝΕΟΛΙΘΙΚΟΣ ΟΙΚΙΣΜΟΣ ΧΟΙΡΟΚΟΙΤΙΑΣ - ΕΠΑΡΧΙΑ ΛΑΡΝΑΚΑΣ

Είναι στον Κατάλογο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της ΟΥΝΕΣΚΟ. Ο νεολιθικός αυτός οικισμός ανακαλύφθηκε καλά διατηρημένος. Η τοποθεσία παρουσιάζει την Νεολιθική περίοδο στην Κύπρο, προσφέροντας γνώσεις σχετικά με το νεολιθικό πολιτισμό στην περιοχή. 





ΚΟΥΡΙΟΝ

Το Κούριον ήταν αρχαία πόλη στα ΝΔ παράλια της Κύπρου, κοντά στην Επισκοπή. Ο Ηρόδοτος και ο Στράβωνας αναφέρουν ότι ήταν αποικία των Αργείων, ένα από τα πιο πλούσια και δυνατά βασίλεια της Κύπρου. Σύμφωνα με την μυθολογία, επώνυμος και οικιστής του Κουρίου ήταν ο Κουριεύς γιος του Κινύρα. Οι κάτοικοι αποκαλούνταν Κουριεύς και Κουριάς. 



Το Κούριο καταστράφηκε από σεισμό κατά το δεύτερο μισό του 4ου αιώνα μ.χ. Η εγκατάλειψη της λατρείας του Απόλλωνα του Υλάτη εξαιτίας της επικράτησης του Χριστιανισμού, οδήγησε σε παρακμή την αρχαία πόλη από την μη συρροή του πλήθους προσκυνητών στον ιερό του Απόλλωνα. 


Ιερό του Απόλλωνα Υλάτη, αρχαίο Κούριον, Λεμεσός (8ος αι. π.Χ. - 4ος αι. μ.Χ.)





ΑΡΧΑΙΑ ΣΑΛΑΜΙΝΑ

Η Σαλαμίνα ή Σαλαμίς ήταν αρχαία πόλη-κράτος της Κύπρου. Βρισκόταν στη ανατολική ακτή της Κύπρου, βόρεια της σύγχρονης Αμμοχώστου. Η πόλη πήρε το όνομά της από τη Σαλαμίνα της Αττικής. Το όνομα «Σαλαμίς» θεωρείται πως προέρχεται από τη ρίζα Σαλ- (άλας· δηλαδή αλμυρό νερό) και -άμις (δηλαδή στη μέση), έτσι Σαλαμίνα είναι (ο τόπος) εν μέσω θαλασσινού νερού. Τα πρώτα αρχαιολογικά ευρήματα δείχνουν ότι η Σαλαμίνα κατοικείται από Αχαιούς από τον δωδέκατο αιώνα π.Χ. (Ύστερη Εποχή του Χαλκού Γ΄). Τα μεταλλεύματα χαλκού της Κύπρου έκαναν το νησί σημαντικό εμπορικό κόμβο. Η πόλη ήταν στην αρχαιότητα  η πρωτεύουσα του νησιού και οδήγησε τις άλλες κυπριακές πόλεις στις προσπάθειές τους για την απελευθέρωσή τους από την περσική κυριαρχία. Ο σημαντικότερος ηγεμόνας του βασιλείου της Σαλαμίνας ήταν ο Ευαγόρας Α΄ (410-374 π.Χ.)


ΤΑΦΟΙ ΤΩΝ ΒΑΣΙΛΕΩΝ -ΠΑΦΟΣ

Οι «Τάφοι των Βασιλέων» βρίσκονται στην νεκρόπολη της Πάφου, κοντά στη θάλασσα. Η ονομασία δόθηκε λόγω του μεγέθους και του μεγαλείου τους. Μερικοί από τους τάφους αυτούς πιθανόν ανήκαν στην αριστοκρατία της Πάφου και όχι της βασιλικής οικογένειας. Είναι λαξευμένοι σε βράχο και χρονολογούνται στην ελληνιστική και πρώιμη ρωμαϊκή περίοδο. Αρκετοί τάφοι μιμούνται τα σπίτια όπου ζούσαν όσο ήταν ζωντανοί, με τα δωμάτια (τώρα ταφικούς θαλάμους) που ανοίγουν σε ένα αίθριο. Φέρουν ομοιότητα με τάφους που βρέθηκαν στην Αλεξάνδρεια, το οποίο είναι απόδειξη των στενών σχέσεων που είχαν οι δύο πόλεις κατά τη διάρκεια της ελληνιστικής περιόδου.





ΜΕΣΑΙΩΝΙΚΑ ΚΑΣΤΡΑ




ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΑ ΜΝΗΜΕΙΑ

Εκκλησία Αγίου Νικολάου της Στέγης - Κακοπετριά, Τρόοδος

Βρίσκεται σε κεντρική περιοχή της οροσειράς του Τροόδους. Είναι κτισμένη  νοτιοδυτικά του χωριού Κακοπετριά. Ο Άγιος Νικόλαος της Στέγης αποτελεί μοναδικό, σωζόμενο στην Κύπρο, παράδειγμα καθολικού βυζαντινής Μονής η ίδρυση της οποίας τοποθετείται, κατά πάσα πιθανότητα, στο πρώτο μισό του 11ου αιώνα. 



Μοναστήρι Κύκκου - Τρόοδος

Το πιο γνωστό και πλούσιο μοναστήρι της Κύπρου, η Ιερά Μονή Κύκκου, ιδρύθηκε το 1100 και είναι αφιερωμένο στην Παρθένο Μαρία. Διαθέτει μία από τις τρεις σωζόμενες εικόνες που αποδίδονται στον Άγιο Λουκά. Είναι σκεπασμένη με ασημένιο κάλυμμα, μέσα σε ένα εικονοστάσι από ταρταρούγα και φίλντισι, και στέκεται μπροστά από το εικονοστάσι. Το μουσείο αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της Μονής και στεγάζει μια ανεκτίμητη συλλογή εικόνων, καθαγιασμένα αγγεία, χειρόγραφα και κυπριακές αρχαιότητες. 







Βυζαντινή Εκκλησία Παναγίας του Άρακα 



Ιερά Μονή Σταυροβουνίου

Το ιστορικό oμοναστήρι του Σταυροβουνίου ιδρύθηκε από την Αγ. Ελένη και εκεί φυλάσσεται κομμάτι από τον Τίμιο Σταυρό. Το μοναστήρι είναι άβατο για γυναίκες.




Εκκλησία Τιμίου Σταυρού στο Πελένδρι

Η εκκλησία του Τιμίου Σταυρού βρίσκεται σε κεντρική περιοχή της οροσειράς του Τροόδους, στο νότιο άκρο του χωριού Πελέντρι, η ύπαρξη του οποίου μαρτυρείται από τα τέλη του 12ου αιώνα.

Από το 1985 περιλαμβάνεται, μαζί με εννέα άλλες τοιχογραφημένες βυζαντινές εκκλησίες της οροσειράς του Τροόδους, στον κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.


Δημιουργήστε δωρεάν ιστοσελίδα! Αυτή η ιστοσελίδα δημιουργήθηκε με τη Webnode. Δημιουργήστε τη δική σας δωρεάν σήμερα! Ξεκινήστε